Zapiekanka warzywno-grzybowa
Przygotowanie: 20 minut
Zapiekanie: 40 minut
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2006, 10:14
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1/2 kg boczniaków
- 60 dag ziemniaków
- 2 jajka
- 2 cebule
- 3 pomidory
- szklanka śmietany 18%
- 10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
- 5 łyżek oleju
- oregano, sól, pieprz
Reklama
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Pomidory opłukać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w krążki. Boczniaki opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Po 2 łyżki oleju rozgrzać na dwóch patelniach, osobno podsmażyć ziemniaki i grzyby.
Naczynie żaroodporne posmarować resztą oleju, układać na przemian podsmażone ziemniaki, grzyby, krążki cebuli i pomidorów, oprószyć solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i oregano, polać składniki. Wierzch posypać serem. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama