Reklama

Składniki na 6 porcji

Reklama
  • 1/2 kg boczniaków
  • 60 dag ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • szklanka śmietany 18%
  • 10 dag startego żółtego sera (np. gouda)
  • 5 łyżek oleju
  • oregano, sól, pieprz
Reklama

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Pomidory opłukać, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w krążki. Boczniaki opłukać, osuszyć, przekroić na pół.
Po 2 łyżki oleju rozgrzać na dwóch patelniach, osobno podsmażyć ziemniaki i grzyby.
Naczynie żaroodporne posmarować resztą oleju, układać na przemian podsmażone ziemniaki, grzyby, krążki cebuli i pomidorów, oprószyć solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i oregano, polać składniki. Wierzch posypać serem. Zapiekać około 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama
Reklama
Reklama