Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 390 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 29.03.2005, 14:05
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 3/4 kg jabłek
- szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- cukier
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki śmietany
- tłuszcz do formy
Reklama
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obrane owoce pokroić w plasterki.
Mleko podgrzać z masłem, przyprawić do smaku cukrem.
3/4 ryżu wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy, polać ciepłym mlekiem z masłem. Na ryżu rozłożyć jabłka, posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem, przykryć resztą ryżu. Na wierzchu rozprowadzić śmietanę. Formę od razu wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
Reklama
Reklama
Reklama