Zapiekanka pasterska
Przygotowanie: godzina
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 430 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 13:36
Reklama
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:
Reklama
- 60 dag mielonego mięsa
- 2 kg ziemniaków
- 3 cebule
- 2 łyżki masła
- 3/4 szklanki mleka
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- 1/2 szklanki bulionu z kostki
- 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
- jajko
- sól, pieprz, tymianek,
- gałka muszkatołowa
Reklama
Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na gorącym oleju, dodać posiekany ząbek czosnku.
Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić 15 minut często mieszając. Mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, zemleć w maszynce albo utłuc.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
Pur e wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama