Zapiekanka na drożdżowym cieście
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: ok. 25 minut
Porcja: 440 kcal

- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 15 dag wędzonego boczku
- duży por
- 2 cebule
- łyżka oleju
- po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
- sól
- tłuszcz do blachy
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, oprószyć cukrem i szczyptą soli. Wlać ok. 2/3 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto.
Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, formując niewysoki brzeg.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać por i cebulę, podsmażyć, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne, ostudzić.
Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec około 25 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco.
Polecane
Przepisy na Boże Narodzenie Matteo Brunetti: Pettole – kulki drozdzowe smażone na słodko lub wytrawnie - danie z miasta Taranto
Horoskop na jutro 6 grudnia 2024 dla Strzelca. Szansa na pozytywne zmiany jest na horyzoncie
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa