Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 15 dag wędzonego boczku
  • duży por
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
  • sól
  • tłuszcz do blachy
Reklama

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, oprószyć cukrem i szczyptą soli. Wlać ok. 2/3 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto.
Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, formując niewysoki brzeg.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać por i cebulę, podsmażyć, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne, ostudzić.
Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec około 25 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco.

Reklama
Reklama
Reklama