Zapiekanka na drożdżowym cieście
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: ok. 25 minut
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:07
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- 15 dag wędzonego boczku
- duży por
- 2 cebule
- łyżka oleju
- po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
- sól
- tłuszcz do blachy
Reklama
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, oprószyć cukrem i szczyptą soli. Wlać ok. 2/3 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto.
Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, formując niewysoki brzeg.
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać por i cebulę, podsmażyć, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne, ostudzić.
Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec około 25 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco.
Reklama
Reklama
Reklama