Zapiekane gruszki z bekonem
Sylwester i karnawał to czas, kiedy chętnie przyjmujemy gości, Oto propozycja na oryginalną i smaczną przystawkę.
- Claudia
Opublikowano: 19.01.2015, 10:10
Reklama
Porcja: 186 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 16 porcji
Reklama
- 4 twarde gruszki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cytryna
- łyżka miodu
- 150 g bardzo chudego bekonu w plastrach
- 16 goździków
Reklama
Gruszki umyć, osuszyć i każdą pokroić na ćwiartki (gdyby były wyjątkowo duże, to na 8 części). Nie obierać skórki, ale wyjąć gniazda nasienne. Z oleju, soku z cytryny i miodu zrobić sos. Cząstki gruszek w miejscach przecięcia posmarować sosem za pomocą pędzelka. Każdą owinąć plastrem bekonu i przypiąć goździkiem, ewentualnie wykałaczką. Piec ok. 5 minut w piekarniku w 180°C (do lekkiego zrumienienia). Gruszki można przygotować dzień wcześniej i zapiec w momencie wejścia gości.
Reklama
Reklama
Reklama