Zapiekane brokuły
Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 10-15 min
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 01.04.2005, 14:47
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 15 dag rokpola
- 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- duży brokuł
- łyżka tartej bułki
- tłuszcz do formy
- sól
Reklama
Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać. W dużym płaskim garnku zagotować sporą ilość osolonej wody, włożyć brokuły, gotować 3-4 minuty, odcedzić, dokładnie osączyć (brokuły można też ugotować na parze).
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, ostudzić, dość grubo posiekać. Ser rokpol drobno pokruszyć, wymieszać z tartą bułką.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, włożyć brokuły, posypać serem wymieszanym z tartą bułką. Zapiekać w temp. 180 C, aż ser się stopi (10-15 minut).
Przed podaniem brokuły posypać prażonymi orzechami.
Reklama
Reklama
Reklama