Reklama

Potrzebne rzeczy:

Reklama
  • razowa mąka żytnia (przesiana) typ 2000.
  • woda
  • zamykany pojemnik

Pierwszego dnia:

100 gram mąki i 100 gram wody mieszamy razem w naszym pojemniku. Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce (może być koło grzejnika).

Drugiego dnia:

Od rana - Mieszamy zakwas. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Wieczorem - znowu mieszamy, dokładamy 100 g mąki i 100 ml wody. Zostawiamy w ciepełku.

Dzień trzeci i czwarty:

Powtarzamy czynności z 2 dnia. Powinniście zaobserwować już jak nasz żytni zakwas "pracuje". Będzie bąbelkował, podwoi swoją objętość!

Reklama

Dzień piąty:

Zakwas może mieć lekko kwaśny zapach, niech Was to nie odstrasza. Jest gotowy do działania! Możecie zacząć wypieki pieczywa. Smacznego!
Niestety czasami zakwas się nie udaje. Trudno powiedzieć dlaczego. Nie zrażajcie się jednak i przygodę z zakwasem zacznijcie jeszcze raz!
PS. Zakwas przechowujemy w lodówce w pojemniczku (nie może być on szczelnie zakręcony). Co tydzień lekko dokarmiamy go wodą i mąką. Przed wypiekiem sprawdzamy, czy na zakwasie nie pojawiła się pleśń. Pamiętajcie im zakwas starszy tym lepszy!

Reklama
Reklama
Reklama