Reklama

SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
BISZKOPT:

Reklama
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

KREM i DEKORACJA:

  • torebka budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kostki masła
  • słoik (20 dag) masy czekoladowo-orzechowej
  • 1/2 słoika konfitury porzeczkowej lub malinowej
  • 20 dag rurek waflowych
  • kilka orzechów w czekoladzie
Reklama

Biszkopt: białka ubić na sztywno, wsypując po łyżce cukier. Pianę wymieszać z żółtkami. Mąkę z proszkiem przesiać do masy jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Płaską blachę i średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ok. 1/3 ciasta nałożyć do tortownicy, resztę do blachy. Piec ok. 20 min w 180 st C. Placek zdjąć z blachy, papier usunąć.
Krem: z mleka i proszku ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przestudzić mieszając od czasu do czasu, potem zmiksować z masłem i masą czekoladową. Prostokątny placek posmarować cienko kremem, pokroić w paski (5-6 pasków szerokości ok. 4-5 cm). Na krążku biszkoptowym rozsmarować cienką warstwą konfitury. Zaczynając od środka ułożyć spiralnie na krążku paski z kremem. Wierzch i boki posmarować resztą kremu. Bok obłożyć połówkami rurek, wierzch ozdobić rurkami i orzechami.

Reklama
Reklama
Reklama