Zając po polsku
Przygotowanie:30 minut
Oczekiwanie: 2-3 dni
Pieczenie: ok.2 godzin
Porcja: 540 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji:
- 1 sprawiony zając (ok. 2,5 kg)
- 1 l maślanki
- seler korzeniowy
- marchew
- pietruszka
- cebula
- 4 kapelusze suszonych borowików
- 300 ml śmietany 18-22%
- 5 jagód jałowca
- łyżka mąki
- 15 dag masła
- sól, ziarna pieprzu
Sprawionego zająca włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, zalać maślanką i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce (obracać co 12 godzin). Zająca wyjąć, podzielić na części, na potrawę przeznaczyć comber i uda. Ziarna jałowca i pieprzu utłuc w moździerzu, natrzeć nimi kawałki mięsa. Warzywa umyć, obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi zająca i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Przed pieczeniem usunąć warzywa, zająca oprószyć solą i włożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia. Obłożyć kawałkami masła, dodać opłukane suszone grzyby i przykryć. Piec 1 godzinę 45 minut w temp. 180°C. Od czasu do czasu polewać sosem z pieczenia. Jeśli sos wyparuje, podlać wodą. Pod koniec pieczenia polać śmietaną wymieszaną z mąką, obniżyć temperaurę do 130°C i piec jeszcze 10 minut. Podawać z zasmażanymi buraczkami i pieczonymi ziemniakami.