Zabawne przepisy na Halloween Party
Nadchodzi czas mrocznych przyjęć na Halloween! W ten wieczór masz okazję zaprezentować nie tylko swój błyskotliwy czarny humor, ale także niepospolite umiejętności kulinarne.
- mat.prasowy
Nie chcesz spędzić całego wieczoru w kuchni, ale chcesz zaskoczyć gości, prawda? Skorzystaj z inspiracji od najlepszych mistrzów kuchni Polsat Food Network! Oto kompletna propozycja menu na Halloween Party. Przepisy dziecinne proste i szybkie, a przy tym niebanalne i zaskakujące.
1. KRWAWA ZUPKA
- Czas przygotowywania: 15 minut
- Czas gotowania: 35 minut
- Stopień trudności: łatwy
- Liczba porcji: 4
SKŁADNIKI
- około 500- 600g buraczków ze słoika
- 1 obrana i pokrojona cebula
- 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 600 ml gorącego bulionu warzywnego
- gęsta śmietana crème fraîche
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru. Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny.
Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.
2. UPIORNE PIZZE
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 20 minut
- Stopień trudności: łatwe
- Liczba porcji: 4
Składniki
- ok. 0,5 kg ciasta na pizzę (może być gotowe)
- biała mąka do podsypania ciasta
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, drobno starty
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 ml (1 szklanka) sera ricotta
- ⅓ szklanki startego parmezanu
- ½ łyżeczki przyprawy włoskiej
- 375ml (1 ½ szklanki) startego sera mozzarella (około 170g)
- 4 czarne oliwki bez pestek z odciętymi końcami, każda pocięta na 3 krążki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Podziel ciasto do pizzy na 4 części. Każdą z nich osobno rozwałkuj na blacie posypanym mąką, na ok. 20-centymetrowe owale. Przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia i przytrzymując boki palcami, wyciągnij koniec ciasta z jednej strony tak, aby zwężając się, utworzyło kształt duszka. Powtórz to z każdą z czterech części, układając na każdej blasze po 2 duszki. Nie przejmuj się, jeżeli każdy z nich będzie wyglądał trochę inaczej – doda im to osobowości.
Zmieszaj oliwę i czosnek razem w małej misce i pędzlem posmaruj równomiernie wszystkie duszki. Posyp solą (pół łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórki będą złociste, przez około 10-12 minut, po czym obróć placki na drugą stronę i piecz dalej przez tyle samo czasu. Zmieszaj ricottę, parmezan i włoską przyprawę razem w małej misce i rozsmaruj po duszkach, zostawiając około półtora centymetra czystej krawędzi naokoło. Posyp mozarellą i wstaw z powrotem do piekarnika, na około 5 minut - dopóki duszki nie będą gorące a ser całkowicie roztopiony. Na każdym duszku umieść po 2 krążki oliwek jako oczy i opcjonalnie jeden jako usta.
Przełóż gotowe duszki na osobne talerze i podawaj gorące.
3. WEGAŃSKI PLACEK DYNIOWY
- Całkowity czas przygotowania: 5h 45 minut
- Czas przygotowania: 5 minut
- Czas oczekiwania: 4 h 10 minut
- Czas pieczenia: 1 h 30 minut
- Stopień trudności: łatwe
- Liczba porcji: 8-10
Składniki
- Kruche ciasto na tartę:
- 1 i 1/2 szklanki mąki plus trochę do wałkowania
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka octu
- sól
- 1/2 szklanki oleju kokosowego nierafinowanego lub z pierwszego tłoczenia
- 4 do 6 łyżek zimnej wody
- Nadzienie:
- około 500ml puree z dyni
- 220g tofu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
Umieść mąkę, cukier, ocet i 1/2 łyżeczki soli w malakserze i miksuj pulsacyjnie. Małymi porcjami dodawaj olej kokosowy i miksuj, aż znikną grudki. Dolej 4 łyżki zimnej wody i miksuj dalej. Jeśli ciasto nie jest wystarczająco spójne, należy dodać jeszcze łyżkę wody. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, rozpłaszcz je i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (możesz na całą noc).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i poczekaj, aż nabierze temperatury pokojowej, żeby łatwiej było je wałkować (może to zająć 20 do 40 minut, w zależności od temperatury otoczenia). Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie, lub pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Uformuj odpowiedniej wielkości placek, w zależności od rozmiaru Twojej formy. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciepłe – wstaw je na trochę do lodówki. Potem włóż ciasto do formy, odcinając jego nadmiar po bokach i zawijając górę ozdobnie, według uznania, po czym pozostaw jeszcze na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowy poziom, obciążając jego powierzchnię np. surową fasolą. Piecz ciasto, aż krawędzie się lekko zezłocą - 20 do 25 minut. Wyjmij obciążenie i piecz jeszcze 15 do 20 minut, aż całe ciasto się przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj w malakserze puree z dyni, tofu, cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i ¼ łyżeczki soli, aż do gładkiej, gęstej konsystencji. Wlej mus dyniowy do formy z kruchego ciasta i wstaw do piekarnika na około 45 minut. Podawaj po całkowitym ostygnięciu (co najmniej 2 godziny, a najlepiej na następny dzień).
4. BANANOWE MUMIE
- Łączny czas przygotowania: 1h 20 minut
- Czas przygotowywania: 10 minut
- Czas oczekiwania: 1h 10 minut
- Stopień trudności: łatwy
- Liczba porcji: 10
Składniki
- 5 bananów
- 300g półsłodkiej czekolady
- 20 cukierków w kształcie oczek
- 20 pianek marshmallow
Przygotowanie
Przekrój obrane banany na pół w poprzek i włóż szpikulce w każdą połówkę. Wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej posiekaną półsłodką czekoladę (ok. 30g na każdą połówkę banana), mieszając co 20 sekund, dopóki się nie rozpuści. Zanurz banany w czekoladzie tak, aby je dokładnie pokryć. Wciśnij w ciepłą czekoladę oczka z cukierków i odłóż do wystygnięcia na około 10 minut.
Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej pianki marshmallows (po 2 na każdą połówkę banana), aż urosną, zajmie to około 10-15 sekund. Wymieszaj je, aby masa była gładka i trochę wystudź. Przy pomocy łyżki zbierz masę z pianek, która będzie się rozciągać, i rozprowadź ją naokoło bananów, tworząc rysunek bandaży. Przełóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym i zamroź przed podaniem.
Porada: Jeżeli nie masz odpowiednich cukierków, oczka możesz także wykonać z kropli rozpuszczonej pianki marshmallow i kropki czekolady.