Z zielonego groszku
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 340 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 11:15
Reklama
Na 4 porcje
3 małe cebule
3 łyżki masła
40 dag mrożonego zielonego groszku
2 szklanki bulionu z kostki
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
250 ml śmietany
kilka listków mięty
cukier, sól, pieprz
Cebule obrać z łupin, pokroić w małą kostkę. Dwie czubate łyżki śmietany odłożyć. Listki mięty opłukać i osuszyć.
Masło stopić w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać groszek, wlać bulion, śmietanę i wino, gotować 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Z zupy wyjąć 2 łyżki groszku odłożyć. Resztę zupy zmiksować i przetrzeć przez sito.
Na talerzach zupę ozdobić groszkiem, śmietaną i miętą.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama