Reklama

Na 4 porcje

Reklama
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150 g orzechów piniowych
  • pęczek bazylii
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 150 g startego parmezanu
  • 500 g spaghetti
  • sól
  • pieprz

Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Orzechy posiekać lub zmiksować. Bazylię opłukać. Kilka listków odłożyć, resztę rozgnieść w moździerzu lub drobno posiekać. Dodać czosnek, orzechy i ok. 1/2 łyżeczki soli. Ucierać, dolewając oliwę. Na końcu dodać parmezan i wszystko razem wymieszać.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Udekorować listkami bazylii. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Natychmiast podawać.

Reklama

NASZA RADA:

Smak sosu wzbogacisz, jeśli dołożysz do niego łyżkę pokrojonych w kawałki suszonych pomidorów. Możesz też bazylię zastąpić posiekaną natką, a orzeszki piniowe - pestkami dyni.

Reklama
Reklama
Reklama