Z piniowym pesto
Porcja: 371 kcal
Przygotowanie: 20 minut
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 27.05.2008, 14:00
Reklama
Na 4 porcje
Reklama
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g orzechów piniowych
- pęczek bazylii
- 1/2 szklanki oliwy
- 150 g startego parmezanu
- 500 g spaghetti
- sól
- pieprz
Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Orzechy posiekać lub zmiksować. Bazylię opłukać. Kilka listków odłożyć, resztę rozgnieść w moździerzu lub drobno posiekać. Dodać czosnek, orzechy i ok. 1/2 łyżeczki soli. Ucierać, dolewając oliwę. Na końcu dodać parmezan i wszystko razem wymieszać.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Wymieszać z sosem. Udekorować listkami bazylii. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Natychmiast podawać.
Reklama
NASZA RADA:
Smak sosu wzbogacisz, jeśli dołożysz do niego łyżkę pokrojonych w kawałki suszonych pomidorów. Możesz też bazylię zastąpić posiekaną natką, a orzeszki piniowe - pestkami dyni.
Reklama
Reklama
Reklama