Z pieca ze śledzikiem
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.09.2006, 10:03
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 4 duże ziemniaki
- łyżka masła
- 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 2 szalotki
- pęczek szczypiorku
- tacka śledzi w oleju (8 filetów)
- szklanka śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- łyżka octu z białego wina
- 10 dag krewetek z zalewy
- garść kiełków fasoli
- sól, pieprz
Reklama
Ziemniaki wyszorować szczotką i osuszyć, wielokrotnie nakłuć widelcem i posmarować masłem. Ułożyć na blasze wyłożonej folią. Piec 40 minut w temp. 200°C. Fasolkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, osączyć, pokroić na kawałki. Szalotki obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, osączyć, drobno posiekać. Śledzie lekko opłukać, osączyć i pokroić na małe kawałki. Krewetki osączyć z zalewy. Śmietanę wymieszać z musztardą, octem winnym, solą i pieprzem. Połączyć z krewetkami, śledziami, fasolką, szalotką, kiełkami i szczypiorkiem. Ziemniaki przepołowić, łyżką wyżłobić nieco miąższu i nafaszerować sałatką.
Reklama
Reklama
Reklama