Z cukinią i boczkiem
- Claudia
Opublikowano: 02.12.2011, 15:35
Reklama
PORCJA: 397 kcal
PRZYGOTOWANIE: 70 minut
DLA 6 OSÓB:
Reklama
- 300 g makaronu (grube wstążki)
- 150 g bekonu
- 2 cukinie
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki zielonego groszku
- słoik (puszka) zielonych szparagów
- 100 g żółtego sera
- 100 g sera owczego lub bryndzy
- listki świeżej mięty
- sól
- pieprz
Reklama
Bekon pokroić na kawałki, podsmażyć na suchej patelni. Cukinie umyć, pokroić nożykiem szczelinowym w cienkie podłużne plastry. Podsmażyć na oliwie. Cukinię zdjąć, a na patelni zeszklić zmiażdżony czosnek. Dołożyć groszek i osączone z zalewy szparagi. Dusić razem kilka minut. Dołożyć bekon i cukinię, wszystko mocno podgrzać. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać z makaronem ugotowanym al dente. Posypać startym żółtym serem i pokruszonym serem owczym. Udekorować listkami mięty.
Reklama
Reklama
Reklama