Wytrawne muffinki
Muffinki są szalenie popularne w Stanach Zjednoczonych. Jedzone są tam na śniadanie, kolację i jako przekąski. Ich najważniejszą zaletą jest to, że przyrządza się je błyskawicznie, a do dodatkami do ciasta mogą być: owoce, warzywa, wędlinę, żółty ser, zioła.
- Naj
Opublikowano: 09.10.2008, 11:04
Reklama
SKŁADNIKI
Reklama
- 2 szklanki mąki
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- pieprz
- jajko
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- szklanka startej marchwi
- 1/2 czerwonej papryki
Reklama
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Mąkę, proszek, cukier i sól przesiej do jednej miski, dodaj odrobinę pieprzu. Osobno wymieszaj jajko, mleko i masło z marchewką oraz pokrojoną w kostkę papryką. Połącz obie mieszanki. Natłuszczone foremki napełnij do 2/3 wysokości. Piecz 15–20 min. Doskonałe na gorąco i na zimno.
Reklama
Reklama
Reklama