Wykwintny mus czekoladowy
Ten francuski specjał to numer jeden wśród deserów. Ma niezrównany smak i delikatną, kremową konsystencję. Zrobi furorę podczas karnawałowego przyjęcia, gdy lekko schłodzony podamy gościom.
- Claudia
Klasyczny mus przyrządza się na bazie piany z białek, jednak dodatek bitej śmietany sprawia, że staje się bardziej kremowy (choć zarazem bardziej kaloryczny). Deser po przyrządzeniu schładzamy przynajmniej przez dwie godziny w lodówce. Wtedy idealnie zastygnie. Jeżeli chcemy, by mus miał bardziej piankową konsystencję, to zmniejszamy ilość użytej czekolady (z 250 g do 180-200 g) i dodajemy więcej białek (maksymalnie cztery). Naczynka z deserem można także włożyć do pojemnika z gorącą wodą, przykryć i wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika. Mus podajemy, gdy wystygnie - będzie miał konsystencję ptasiego mleczka. Co zrobić, by deser zachował puszystość
Decyduje o tym dobrze ubita piana z białek. Najpierw trzeba starannie oddzielić białka od żółtek (w białkach nie może zostać ani odrobina żółtka, bo piana się nie ubije). Potem do białek dodajemy szczyptę soli (dzięki niej piana staje się sztywniejsza) i ubijamy. Zaczynamy dosypywać cukier, kiedy piana jest już tak sztywna, że nawet po odwróceniu miski nie wylewa się z naczynia. Różne odmiany słodkiej pianki
Najsmaczniejszy jest deser z samej gorzkiej czekolady (dla wzmocnienia jej smaku dodajemy wytrawne kakao, ale nie jest to konieczne), jednak jej część możemy zastąpić czekoladą mleczną lub białą. Deser zyska interesującą kawową nutę, jeśli do rozpuszczonej czekolady dodamy łyżeczkę kawy instant. Możemy również wtedy wlać (25 ml) alkoholu. Z czekoladowym smakiem musu dobrze współgrają likiery, np. miętowy, amaretto, ale też rum czy brandy. Lekcja przyrządzania musu
Porcja: 425 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Dla 6 osób 250 g gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
4 żółtka
6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
łyżka kakao (niekoniecznie)
szklanka bitej śmietany
2 białka
sól
draże lub podprażone na patelni orzechy 1 Czekoladę posiekać. Włożyć do rondelka (lub metalowej miski) i zalać mlekiem. Rondelek wstawić do naczynia z gorącą wodą.
2 Całość podgrzewać, mieszając, aż czekolada się rozpuści i połączy z mlekiem. Odstawić do ostygnięcia.
3 Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru na puszystą masę. Dodać do ostudzonej rozpuszczonej czekolady.
4 Czekoladę i masę jajeczną delikatnie mieszać (ręcznie lub mikserem), aż do uzyskania jednolitego w kolorze kremu.
5 Kakao w proszku przesiać przez sitko i dodać do kremu (niekoniecznie).
6 Krem wymieszać ze śmietaną. Białka ubić ze szczyptą soli i resztą cukru na pianę. Delikatnie wymieszać z musem. Deser przełożyć do pucharków i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekanymi drażami lub podprażonymi orzechami.