Wykwintna kolacja w kilka minut
Goście za progiem, a ty przed chwilą wróciłaś z pracy i nie bardzo wiesz, czym ich przyjąć? Zajrzyj do swojej lodówki. Na pewno znajdziesz w niej produkty, z których przyrządzisz coś pysznego.
- Claudia
Rybne roladki Porcja: 294 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 4 osób 4 filety z ryby (sola, dorsz, mintaj), sól, biały pieprz, kilka łyżek białego wytrawnego wina (niekoniecznie), masło do formy, 4 łyżeczki kawioru (niekoniecznie), kilka gałązek koperku Sos:
szklanka śmietany kremówki
sól
pieprz
natka Rybę opłukać, ewentualnie pęsetą usunąć ości. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Zrolować. Każdą roladkę spiąć wykałaczką i ułożyć w wysmarowanej masłem żaroodpornej formie.
Rybę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 15-20 minut (w połowie pieczenia rybę odwrócić i skropić winem).
Śmietanę przelać do rondelka. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje.
Roladki rybne ułożyć na półmisku. Każdą udekorować łyżeczką kawioru, koperkiem, natką i polać sosem. Podawać z pieczywem lub ryżem. Półmisek rozmaitości Porcja: 247 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Dla 2 osób cytryna, 200 g wędzonego łososia (w płatach), opakowanie twarożku naturalnego, pęczek szparagów, kilka listków zielonej sałaty, oliwa, sól, pieprz, szczypiorek Cytrynę sparzyć. Z połówki na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Resztę pokroić w plastry lub cząstki.
Łososia ułożyć na przezroczystej folii (tak by płaty zachodziły na siebie). Ser doprawić solą, pieprzem i wymieszać ze skórką z cytryny. Rozsmarować na łososiu. Płaty łososia zwinąć jak roladę i ciasno owinąć folią spożywczą. Wstawić na 30 minut do zamrażalnika.
Szparagi opłukać, oskrobać, odciąć zdrewniałe końce. Ugotować w osolonym wrzątku, osączyć. Sałatę opłukać. Razem ze szparagami ułożyć na talerzu. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Łososia rozwinąć z folii, pokroić w plastry. Ułożyć je na sałacie, udekorować szczypiorkiem i cytryną. Piekarnik ułatwi ci pracę Do przyrządzania szybkich potraw na ciepło warto wykorzystać piekarnik. Do pieczenia szczególnie nadają się ryby, ale można też zapiekać warzywa - zwłaszcza mrożonki nie wymagają długiego trzymania w wysokiej temperaturze. Uatrakcyjnimy takie danie, jeśli przed wstawieniem do pieca obłożymy je twarożkiem lub posypiemy kruszonką (np. z masła, płatków owsianych i orzechów). Hitem z piekarnika są również grzanki. Można przyrządzić je z każdego rodzaju pieczywa. Jako obłożenie świetne są ryby z puszki, ser, wędlina. Orzeźwiająca sałatka Porcja: 155 kcal
Przygotowanie: 5 minut
Dla 4 osób mała puszka owoców tropikalnych, cytryna, 2 zielone jabłka, garść zielonych winogron, 1/2 czerwonego grejpfruta, kiwi, 2-3 łyżki octu winnego, po szczypcie imbiru i gałki muszkatołowej, 2-3 łyżki alkoholu (whisky, brandy), sól Owoce osączyć z zalewy (płyn zachować). Cytrynę sparzyć, obrać ze skórki. Skórkę pokroić w paseczki, sok wycisnąć. Jabłka umyć, pokroić w cząstki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Winogrona sparzyć, obrać. Grejpfrut i kiwi obrać, pokroić w cząstki. Wszystkie owoce przełożyć do salaterki.
Do zalewy dodać przyprawy i ocet winny. Przygotowanym sosem polać owoce. Sałatkę wstawić na 10 minut do lodówki. Przed podaniem skropić ją alkoholem i posypać paseczkami skórki cytrynowej.
- Więcej w Claudii 5/2005
- Zapraszamy na stronę www.mojegotowanie.pl
1 z 1
1359