Wybieramy garnki idealne
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że w dobrym garnku można gotować szybciej, zdrowiej i oszczędniej. Jego kupno warto traktować więc jak inwestycję.

- Ewelina Dybicz, Claudia
W sprzedaży jest wiele rodzajów garnków. Kuszą kolorami, kształtami. Dostępne są w zestawach, ale można też kupować je pojedynczo. Dobrze wiedzieć, na co zwracać uwagę, by kupić rzeczywiście te najlepsze.
Z czego są zrobione?
Najczęściej z aluminium, stali i kompozytów. Można kupić naczynia ceramiczne, emaliowane i wykonane ze szkła żaroodpornego. Najbardziej wytrzymałe są garnki ze stali nierdzewnej, chromowo-niklowej (oznaczonej symbolem 18/10). Nie chłoną zapachów, nie wchodzą w żadne reakcje z pożywieniem, są łatwe do utrzymania w czystości. Podobne właściwości mają naczynia pokryte od środka srebrem lub warstwą zapobiegającą przywieraniu (typu TEFLON®). Zdecydowanie gorszej jakości (ale dużo tańsze) są garnki pokryte emalią. Łatwo ją uszkodzić, a wtedy naczynie należy wyrzucić, bo w czasie gotowania wytwarzają się w nim szkodliwe związki chemiczne, które przedostają się do jedzenia.
Nie służą zdrowiu także naczynia wykonane z aluminium. Oba rodzaje garnków mają cienkie ścianki; przywierając do nich, produkty łatwo się przypalają. Warto też wiedzieć, że do płyty indukcyjnej muszą być specjalne garnki – ferromagnetyczne, czyli wykazujące namagnesowanie.
Im cięższe, tym lepsze
Dobry garnek powinien mieć swoją wagę. Wynika to z jego konstrukcji – w naczyniach wysokiej jakości ścianki są grube, dzięki czemu dobrze kumulują ciepło. Również spód powinien być gruby i idealnie płaski (ważne, zwłaszcza gdy gotujemy na płycie elektrycznej lub indukcyjnej). Niektórzy producenci wtapiają w środek dna krążek z miedzi lub aluminium, przyspieszający rozchodzenie się ciepła. W takich garnkach jedzenie ogrzewa się szybciej i bardziej równomiernie, trudniej się przypala. Potrawy można przyrządzać w niewielkiej ilości tłuszczu lub wody.
Ważne detale
Pokrywka powinna być odpowiednio wyprofilowana i szczelnie przykrywać garnek – pozwoli to na prawidłowe krążenie pary i szybsze gotowanie. Unikniemy też kipienia. Garnek powinien być również wyposażony w uchwyty, które nie będą się zbytnio nagrzewać.
Polecane
Te perfumy są idealne dla kobiet o znaku Barana. Tylko one są w stanie podkreślić ich charakter
„Bezzębna staruszka budziła we mnie wstręt, ale dałam jej 10 zł. Rodziny przecież się nie wybiera”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa