Wszystkie smaki lata
Trwa festiwal owoców i warzyw! Nie przegap okazji i czerp z wielkiego ich bogactwa. Odważnie łącz aromatyczne nuty: słodką, słoną, kwaśną i pikantną. Stwórz z nich własną kulinarną "układankę" - uroczysty obiad albo kolację.
- Claudia
Słone przekąski, które zaostrzą apetyt
Bez lekkich dań na "jeden ząb" trudno sobie wyobrazić letnią ucztę. Najlepiej podać je na początku przyjęcia, by goście nabrali ochoty na inne smakowitości.
Tarta warzywna
Porcja: 447 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4-6 osób
Ciasto: szklanka mąki, 1/2 łyżeczki soli, 100 g masła lub margaryny, 1-2 łyżki zimnej wody, szczypta gałki muszkatołowej, tłuszcz do formy
Farsz: 3 duże pory, łyżka masła, 2/3 szklanki kwaśnej śmietany, tymianek, 2 jajka, sól, pieprz, 100 g sera (rokpol, brie)
Mąkę wymieszać z solą. Włożyć do niej schłodzone masło lub margarynę i posiekać nożem. Potem dodać wodę oraz gałkę muszkatołową i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić na 30 min do lodówki.
Z porów odciąć zielone części; białe zaś opłukać i pokroić w dość grube talarki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Śmietanę roztrzepać z jajkami. Doprawić solą, pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę. Nakłuć widelcem. Piec 20 min w 200°C.
Na podpieczonym spodzie ułożyć podsmażone pory. Posypać je serem (pokruszonym lub pokrojonym w kawałki) i zalać śmietanowym sosem. Piec 25 min w 180°C. Podawać na ciepło lub zimno.
Papryka z bryndzą
Porcja: 204 kcal
Przygotowanie: 55 min
Dla 4-6 osób
6 okrągłych papryk, 250 g bryndzy, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, pieprz, świeży tymianek, 4 łyżki oleju
Paprykę opłukać, osuszyć. Ułożyć na blasze i piec 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż skórka zbrązowieje i popęka. Strąki wyjąć i gorące przykryć wilgotną ściereczką na 15 min, po czym zdjąć skórkę. Z każdej papryki odciąć "czapeczkę", ostrożnie usunąć pestki i nieco miąższu.
Bryndzę wymieszać ze śmietaną i posiekanym tymiankiem (kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Paprykę napełnić serowym farszem i ustawić w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą oraz pieprzem i obficie skropić olejem. Piec 25 min w 180°C.
Pasiasta piramida
Porcja: 271 kcal
Przygotowanie: 30 min
Dla 4 osób
bakłażan, 2 duże pomidory, 2 kule mozzarelli, kilka cienkich plastrów szynki lub wędzonki, łyżka oleju, sól, pieprz, kilka listków bazylii
Bakłażan opłukać, pokroić w grube plastry. Posolić je z obu stron i odstawić na 15 min. Dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem.
Pomidory umyć, pociąć w krążki, mozzarellę w plastry. Na wysmarowanej olejem blasze układać "piramidki": plaster pomidora, bakłażana, mozzarelli, szynki i ponownie pomidor, bakłażan, mozzarella, szynka. Piec 15 min w 200°C.
Po wyjęciu każdy stosik oprószyć solą i pieprzem, udekorować szynką i listkiem bazylii.
Pikantne dania: porcja mocnych wrażeń
Burritos z kurczakiem
Porcja: 279 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 4 osób
100 g cieciorki (lub czerwonej fasoli), sól, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, łyżka oleju, cebula, pieczona pierś kurczaka, strąk zielonej papryki, kilka listków sałaty, 8 placków kukurydzianych, 2 łyżki pikantnego meksykańskiego sosu, pieprz
Cieciorkę opłukać, zalać zimną wodą. Dodać sól i obrany czosnek. Gotować do miękkości. Marchewki umyć, obrać, pociąć w słupki; podsmażyć na oleju, osączyć. Cebulę pokroić w krążki.
Paprykę opłukać, usunąć z niej gniazdo nasienne, miąższ pociąć w paski. Pierś kurczaka pokroić w paski. Sałatę opłukać i osączyć.
Placki kukurydziane skropić wodą i podgrzać w piekarniku. Ciepłe posmarować sosem meksykańskim; wyłożyć na nie sałatę oraz warzywa i mięso, oprószyć solą i pieprzem, zrolować.
Ognista potrawka
Porcja: 399 kcal
Przygotowanie: 60 min
Dla 4 osób
po strąku czerwonej i żółtej papryki, czuszka, cebula, cukinia, 500 g wołowiny lub wieprzowiny, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, 1-2 łyżki keczupu, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szklanka ryżu
Papryki opłukać, usunąć z nich gniazda nasienne. Miąższ pociąć w paski. Czuszkę umyć, posiekać. Cebulę obrać i także posiekać. Cukinię umyć, pociąć w kostkę. Mięso opłukać, usunąć błony i tłuszcz. Podzielić na małe kawałki.
Na patelni rozgrzać połowę oleju. Zeszklić cebulę, potem dodać paprykę, czuszkę i cukinię. Resztę oleju podgrzać w rondlu. Włożyć mięso, oprószyć je solą i pieprzem. Chwilę smażyć.
Do mięsa dodać warzywa, keczup wymieszany z 1/2 szklanki wody, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić 45 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Aromatyczny omlet
Porcja: 182 kcal
Przygotowanie: 15 min
Dla 4 osób
po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki, czuszka (cała lub kawałek), po łyżeczce masła i oleju, 4 jajka, łyżka śmietany, garść siekanej zieleniny (szczypiorek, natka, trybula, koperek), sól, pieprz
Papryki opłukać, usunąć z nich gniazda nasienne. Miąższ pokroić w paski. Czuszkę umyć, drobno posiekać. Masło rozgrzać na patelni razem z olejem. Podsmażyć paprykę oraz czuszkę.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać zieleninę, sól i pieprz. Masę wylać na paprykę. Smażyć, lekko podważając brzegi omletu.
Kwaśne potrawy dla orzeźwienia
Upalne popołudnie? Ugość swych przyjaciół specjałami o wyraźnie winnej nucie. Najlepiej takimi, w których prym wiodą aromatyczne owoce i soczyste pomidory.
Surówka na grzance
Porcja: 186 kcal
Przygotowanie: 10 min
Dla 4 osób
4 pomidory, 100 g oliwek, ząbek czosnku, czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, szczypior od dymki, ciabatta
Pomidory umyć (można zdjąć z nich skórkę), pokroić w kostkę. Oliwki posiekać. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Cebulę obrać, drobno pokroić. Wszystkie warzywa wymieszać z łyżką oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Ciabattę pokroić w kromki, posmarować z jednej strony oliwą i podpiec w piekarniku lub na patelni. Obłożyć surówką i posypać szczypiorem.
Zapiekanka z pomidorami
Porcja: 235 kcal
Przygotowanie: 70 min
Dla 8 osób
Ciasto: 120 g twarogu, 4 łyżki oleju, sól, jajko, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka, 2 łyżki zieleniny, tłuszcz do formy
Obłożenie: 4 pomidory, 2 jajka, 125 ml śmietany, pieprz, sól
Twaróg wymieszać z olejem, szczyptą soli i jajkiem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i zieleninę. Ciasto serowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Pomidory pokroić w plastry, obłożyć nimi ciasto.
Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem. Masą zalać ciasto. Piec 50 min w 180°C.
Słodkie pyszności nie tylko na deser
A teraz coś dla lubiących łakocie! Smakołyki na ciepło i na zimno, które zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych biesiadników.
Placki z malinami
Porcja: 553 kcal
Przygotowanie: 25 min
Dla 4 osób
30 g drożdży, łyżka cukru, 2/3 szklanki mleka, szklanka kefiru, 400 g mąki, 2 jajka, sól, 50 g masła, tłuszcz do smażenia, syrop klonowy lub płynny miód, maliny
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać łyżkę mąki i letnie mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Kefir roztrzepać z mąką, jajkami i szczyptą soli. Połączyć z rozczynem. Do ciasta wlać roztopione masło i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz, formując okrągłe placuszki. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać polane syropem klonowym lub miodem i posypane malinami.
Kolorowa sałatka
Porcja: 123 kcal
Przygotowanie: 10 min
Dla 4 osób
150 g truskawek lub malin, 2 banany, ćwiartka różowego grejpfruta, kiwi, główka kapusty pekińskiej, kilka listków sałaty, 2 łyżki oleju z pestek dyni, sok z cytryny, sól, pieprz
Truskawki lub maliny opłukać, ewentualnie podzielić na pół. Banany, kiwi, grejpfrut obrać i pokroić w kawałki. Kapustę poszatkować. Całość wymieszać. Ułożyć w salaterce na sałacie.
Olej doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.
- Więcej w Claudii 8/2005
- Ponad tysiąc przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie www.mojegotowanie.pl
1 z 2
1453
2 z 2
1452