Wołowina w pieprzowej posypce
Aromatyczna pieczona wołowina może stać się głównym bohaterem świątecznego, uroczystego obiadu. Oto przepis.
- Claudia
Porcja: 364 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji
- 400 g mięsa wołowego na pieczeń
- łyżka kolorowego pieprzu (ziarna)
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 szklanki oliwy
- szklanka bulionu wołowego
- liść laurowy
Mięso opłukać, osuszyć. W moździerzu rozgnieść pieprz, czosnek, sól i rozmaryn oraz majeranek. Dodać oliwę i chwilę ucierać, aż powstanie pasta. Pastą natrzeć mięso, owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. następnie przełożyć do brytfanki. Podlać gorącym bulionem, dodać liść laurowy, brytfankę przykryć. Mięso piec 2 i 1/2 godziny w 160°C. W połowie pieczenia zdjąć z brytfanki pokrywkę i piec mięso, co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem. Mięso wyjąć, odstawić na 20 minut, a następnie podawać pokrojone w plastry.
NASZA RADA
Aby mięso nie było suche, przed nasmarowaniem go pastą z przypraw można je naszpikować pokrojonym w słupki boczkiem lub słoniną (najpierw w mięsie ostrym nożem wycinamy tuneliki).