Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

Reklama
  • 80 dag wołowiny bez kości
  • cebula
  • mały seler
  • szklanka octu winnego
  • listek laurowy
  • 2 goździki
  • 3 jagody jałowca
  • 3 ziarnka pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu wołowego
  • 1/2 kg twardych gruszek
  • 25 dag śliwek, np. węgierek
  • 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego (niekoniecznie)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, cukier

Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Przygotowane warzywa, ocet, listek laurowy, goździki, jałowiec i ziarna pieprzu zalać 1/2 l wody, marynatę zagotować.

Mięso umyć, osuszyć, zalać wystudzoną marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 3 godziny. Mięso od czasu do czasu przekręcać.

Wołowinę wyjąć z marynaty, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

Marynatę przecedzić. Mięso przełożyć do rondla, zalać połową bulionu i szklanką marynaty, dusić 1 godzinę 15 minut, podlewać pozostałym bulionem.
Owoce umyć. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Śliwki nadkroić, usunąć pestki. Owoce dołożyć do mięsa, ew. wlać wino, dusić razem 15 minut.

Reklama

Mięso wyjąć, pokroić w plastry. Sos przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Mięso posypać natką pietruszki, obłożyć na półmisku owocami, polać sosem, pozostały podać w sosjerce.

Reklama
Reklama
Reklama