Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku to danie o światowej renomie rodem z Francji. Gorąco polecamy!
- Claudia
Opublikowano: 07.10.2014, 07:59
Reklama
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 6 porcji
Reklama
- 1 kg wołowiny
- 2 łyżki mąki
- łyżka oleju
- 400 ml bulionu
- 250 ml czerwonego wina
- 450 g małych cebulek
- 300 g małych pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka tymianku
- liść laurowy
- marchewka
- szklanka drylowanych wiśni
- 2 łyżki natki
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na oleju. Wyjąć. Do garnka wlać bulion i wino. Dodać obrane cebulki i pieczarki, koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy. Zagotować. Włożyć mięso. Gotować na wolnym ogniu 75 minut. 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną marchewkę, a po 15 minutach wiśnie. Posypać natką.
Reklama
Reklama
Reklama