Reklama

MARYNATA:

Reklama
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l czerwonego wytrawnego wina
  • 3 gałązki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • goździk
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • liść laurowy

SKŁADNIKI:

  • kilogram łopatki bez kości
  • 12 małych cebul
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 200 g pieczarek
  • łyżka masła
Reklama

Przygotuj marynatę: cebulę, marchewki i czosnek drobno pokrój, wymieszaj z winem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Mięso pokrój w dużą kostkę, dokładnie wymieszaj z marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godz. Osącz z marynaty; zachowaj ją. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki, razem z pokrojonym w kostkę boczkiem zrumień na oleju. Przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zrumień mięso. Dodaj boczek i cebulę, oprósz solą i pieprzem, podlej marynatą. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Pieczarki pokrój w plasterki, zrumień na maśle, dodaj do mięsa na 10 minut przed końcem duszenia.

Reklama
Reklama
Reklama