Wołowina duszona po burgundzku
Przygotowanie: 2,5 h, kaloryczność 440 kcal, dla 6 osób
- Naj
Opublikowano: 04.02.2009, 12:00
Reklama
MARYNATA:
Reklama
- cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 l czerwonego wytrawnego wina
- 3 gałązki pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- goździk
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- liść laurowy
SKŁADNIKI:
- kilogram łopatki bez kości
- 12 małych cebul
- 150 g boczku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 200 g pieczarek
- łyżka masła
Reklama
Przygotuj marynatę: cebulę, marchewki i czosnek drobno pokrój, wymieszaj z winem, posiekanymi ziołami i przyprawami. Mięso pokrój w dużą kostkę, dokładnie wymieszaj z marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godz. Osącz z marynaty; zachowaj ją. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki, razem z pokrojonym w kostkę boczkiem zrumień na oleju. Przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu zrumień mięso. Dodaj boczek i cebulę, oprósz solą i pieprzem, podlej marynatą. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Pieczarki pokrój w plasterki, zrumień na maśle, dodaj do mięsa na 10 minut przed końcem duszenia.
Reklama
Reklama
Reklama