Wołowe ragoût z grzybami
Czas na grzyby! Lubicie?
- Claudia
Opublikowano: 19.09.2013, 09:37
Reklama
PORCJA: 401 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 4 PORCJE
Reklama
- 600 g wołowiny z udźca
- łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 6 szalotek
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 400 g borowików
- 500 ml bulionu wołowego
- liść laurowy
- dwie gałązki tymianku
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Reklama
Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle rozgrzanym z olejem. Szalotki obrać, przekroić wzdłuż na pół i dodać do mięsa. Smażyć 3 minuty. Następnie mięso zalać winem i chwilę gotować. Borowiki oczyścić i drobno pokroić. Dodać do garnka i poddusić chwilę z resztą składników. Następnie całość zalać bulionem, dodać liść laurowy, pokrojony tymianek, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić ok. 40 minut. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z 2 łyż-kami wody, następnie wlać do garnka. Gotować jeszcze 2–3 minuty. Podawać z ziemniakami i ugotowanymi brokułami.
Reklama
Reklama
Reklama