Wok - chrupiący obiad we wschodnim stylu
To rodzaj wysokiej patelni, na której błyskawicznie przygotujesz mięso, warzywa, a nawet zupę tak, że wszystkie składniki pozostaną jędrne i soczyste.
- Naj
Dania z woka są też bardzo zdrowe, bo do smażenia używa się tylko 2–3 łyżek oleju. Dzięki kształtowi woka błyskawicznie rozgrzewa się on do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu mięso czy warzywa są gotowe do jedzenia w kilka minut – ich powierzchnia „ścina się” i zatrzymuje w ten sposób wszystkie soki, aromaty, witaminy i kolor.
Jak smażyć
Stale mieszając. Składniki trzeba pokroić na w miarę równe kawałki i dobrze je osuszyć, bo inaczej podczas smażenia będzie pryskał tłuszcz. Smażenie zaczynamy od składników, które wymagają najwięcej czasu, czyli przeważnie od mięsa. Następnie smażymy warzywa, a na końcu kiełki. Sosy i przyprawy starajmy się dodawać na końcu, chyba że przepis podaje inaczej.
Uwaga! Woki „nie lubią” kwaśnych soków (np. cytrynowego) ani octu – uszkadzają one ich powierzchnię.
Jaki kupić
Albo ze stali węglowej (trwały, ale, niestety, drogi – od ok. 200 zł), albo ze zwykłej, z warstwą nieprzywierającą. Nieduży stalowy kupisz za ok. 20 zł. Wok o średnicy 35 cm wystarcza do przyrządzenia obiadu dla 4 osób. Po użyciu trzeba go opłukać i przetrzeć natłuszczonym papierem.
Kurczak w warzywach
SKŁADNIKI (2 porcje):
- pierś kurczaka
- mieszanka warzyw: marchewka, 1/2 cukinii, cebula
- 4 pieczarki
- kiełki sojowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- po 3 łyżki oliwy i sosu sojowego
- sól
- olej
Kurczaka umyj i osusz, pokrój na paseczki, obtocz w przyprawach, skrop sosem sojowym i oliwą, odstaw na 15 min. Usmaż, mieszając, na gorącym oleju. Odsuń na bok, a na środek włóż warzywa (najpierw twarde, potem miękkie). Smaż je, mieszając. Na koniec włóż kiełki i kukurydzę. Smaż jeszcze chwilę, mieszając. Przypraw do smaku.