Wok - chrupiący obiad we wschodnim stylu
To rodzaj wysokiej patelni, na której błyskawicznie przygotujesz mięso, warzywa, a nawet zupę tak, że wszystkie składniki pozostaną jędrne i soczyste.

- Naj
Dania z woka są też bardzo zdrowe, bo do smażenia używa się tylko 2–3 łyżek oleju. Dzięki kształtowi woka błyskawicznie rozgrzewa się on do bardzo wysokiej temperatury, dzięki czemu mięso czy warzywa są gotowe do jedzenia w kilka minut – ich powierzchnia „ścina się” i zatrzymuje w ten sposób wszystkie soki, aromaty, witaminy i kolor.
Jak smażyć
Stale mieszając. Składniki trzeba pokroić na w miarę równe kawałki i dobrze je osuszyć, bo inaczej podczas smażenia będzie pryskał tłuszcz. Smażenie zaczynamy od składników, które wymagają najwięcej czasu, czyli przeważnie od mięsa. Następnie smażymy warzywa, a na końcu kiełki. Sosy i przyprawy starajmy się dodawać na końcu, chyba że przepis podaje inaczej.
Uwaga! Woki „nie lubią” kwaśnych soków (np. cytrynowego) ani octu – uszkadzają one ich powierzchnię.
Jaki kupić
Albo ze stali węglowej (trwały, ale, niestety, drogi – od ok. 200 zł), albo ze zwykłej, z warstwą nieprzywierającą. Nieduży stalowy kupisz za ok. 20 zł. Wok o średnicy 35 cm wystarcza do przyrządzenia obiadu dla 4 osób. Po użyciu trzeba go opłukać i przetrzeć natłuszczonym papierem.
Kurczak w warzywach
SKŁADNIKI (2 porcje):
- pierś kurczaka
- mieszanka warzyw: marchewka, 1/2 cukinii, cebula
- 4 pieczarki
- kiełki sojowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- łyżeczka przyprawy 5 smaków
- po 3 łyżki oliwy i sosu sojowego
- sól
- olej
Kurczaka umyj i osusz, pokrój na paseczki, obtocz w przyprawach, skrop sosem sojowym i oliwą, odstaw na 15 min. Usmaż, mieszając, na gorącym oleju. Odsuń na bok, a na środek włóż warzywa (najpierw twarde, potem miękkie). Smaż je, mieszając. Na koniec włóż kiełki i kukurydzę. Smaż jeszcze chwilę, mieszając. Przypraw do smaku.
Polecane
Św. Bazyli Wielki – ojciec wschodniego monastycyzmu. Jeden z twórców dogmatu o Trójcy Świętej
„Teściowa podawała krytykę szybciej niż ziemniaki na obiad. Razem ze szwagierką traktowały mnie jak ścierę do podłogi”
„Grzeszny sekret mojej matki wyszedł na jaw i się zaczęło. Rodzinny obiad zamienił się w wielkie pranie brudów”
„Wdrapałam się na szczyt, ale sukcesem cieszę się sama. Mąż zamiast składać gratulacje, pyta, gdzie jest obiad”
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Weekend w Kazimierzu ze znajomymi był walką o przetrwanie. Żałowali kasy nawet na obiad w podrzędnym barze mlecznym”
Święty Mikołaj w Polsce, wiedźma Befana we Włoszech. Kto jeszcze przynosi prezenty pod choinkę?
„Myślałam, że kocham męża, ale pasierb zasiał we mnie nasionko niepewności. Przy nim rozkwitałam jak wiosenny kwiat”
„Mam 40 lat i mózg poniżej pasa. Choć kochana żona czekała z obiadem, to na widok kochanki ciekła mi ślinka ”
„Znalazłam w sklepie portfel z dużą ilością gotówki. Synowi zafundowałam porządny obiad, a sobie wyrzuty sumienia”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa