Włoska zupa brokułowa
PRZYGOTOWANIE: 30 min
GOTOWANIE: ok. 1 godz.
PORCJA: 100 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :
opakowanie mrożonych brokułów
1/2 kg kości wołowych na rosół
pęczek świeżej włoszczyzny (lub opakowanie mrożonki Włoszczyzna krojona w paski Hortex)
1/2 pęczka natki pietruszki
3 trójkąciki serka topionego śmietankowego (po 17,5 g)
1/2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
sól, pieprz
Kości opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 l wody, posolić. Zagotować, zebrać szumowiny.
Włoszczyznę opłukać, pokroić na kawałki. Natkę opłukać, otrzepać z wody.
Oczyszczoną świeżą włoszczyznę lub mrożoną włoszczyznę i natkę pietruszki dołożyć do garnka z kośćmi, gotować na najmniejszym ogniu około 1 godziny. Gotowy bulion przecedzić.
Bulion zagotować, wrzucić brokuły, ugotować do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, bulion zachować.
W niewielkiej ilości bulionu stopić serki topione, stale mieszając dolewać resztę bulionu.
Czosnek obrać, posiekać. Wraz z brokułami dodać do zagęszczonego bulionu, wlać wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.