Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

Reklama

opakowanie mrożonych brokułów
1/2 kg kości wołowych na rosół
pęczek świeżej włoszczyzny (lub opakowanie mrożonki Włoszczyzna krojona w paski Hortex)
1/2 pęczka natki pietruszki
3 trójkąciki serka topionego śmietankowego (po 17,5 g)
1/2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
sól, pieprz

Kości opłukać, włożyć do garnka, zalać 1 i 1/2 l wody, posolić. Zagotować, zebrać szumowiny.

Włoszczyznę opłukać, pokroić na kawałki. Natkę opłukać, otrzepać z wody.

Oczyszczoną świeżą włoszczyznę lub mrożoną włoszczyznę i natkę pietruszki dołożyć do garnka z kośćmi, gotować na najmniejszym ogniu około 1 godziny. Gotowy bulion przecedzić.

Bulion zagotować, wrzucić brokuły, ugotować do miękkości według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, bulion zachować.

W niewielkiej ilości bulionu stopić serki topione, stale mieszając dolewać resztę bulionu.

Reklama

Czosnek obrać, posiekać. Wraz z brokułami dodać do zagęszczonego bulionu, wlać wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.

Reklama
Reklama
Reklama