Włoska zapiekanka
Czas: 30 minut
Kaloryczność: 180 kcal
Ilość porcji: 4
- Naj
Opublikowano: 22.10.2008, 08:00
Reklama
SKŁADNIKI:
- 2 cukinie
- olej
- cebula
- resztki kurczaka z poprzedniego dnia (lub kawałek kiełbasy)
- puszka pomidorów w sosie własnym
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 20 dag żółtego sera
Reklama
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Cukinie pokrój na plastry, podsmaż na oleju. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego kurczaka (lub kiełbasę), podsmaż. Włóż rozdrobnione pomidory z zalewą, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, układaj na przemian cukinie i sos pomidorowy z mięsem. Wierzch posyp startym zółtym serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekaj 25 min.
NASZA RADA: Razem z zapiekanką przygotuj grzanki: bułkę wrocławską pokrój w plastry, posmaruj cienko masłem czosnkowym, oprósz ulubionymi ziołami. Zapiekaj je 10 min. To świetny dodatek do dania.
Reklama
Reklama
Reklama