Reklama
SKŁADNIKI:
  • 2 cukinie
  • olej
  • cebula
  • resztki kurczaka z poprzedniego dnia (lub kawałek kiełbasy)
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 20 dag żółtego sera
Reklama

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Cukinie pokrój na plastry, podsmaż na oleju. Na osobnej patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojonego kurczaka (lub kiełbasę), podsmaż. Włóż rozdrobnione pomidory z zalewą, wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, układaj na przemian cukinie i sos pomidorowy z mięsem. Wierzch posyp startym zółtym serem i ziołami prowansalskimi. Zapiekaj 25 min.
NASZA RADA: Razem z zapiekanką przygotuj grzanki: bułkę wrocławską pokrój w plastry, posmaruj cienko masłem czosnkowym, oprósz ulubionymi ziołami. Zapiekaj je 10 min. To świetny dodatek do dania.

Reklama
Reklama
Reklama