Własnej roboty Snickers
Porcja: 791 kcal
Przygotowanie: 60 minut
Na 12 porcji
- Claudia
Opublikowano: 03.11.2008, 08:50
Reklama
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka sody
- szklanka cukru
Warstwa orzechowa:
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 1,2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
Reklama
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.
Reklama
Reklama
Reklama