Wiśniowy z bitą śmietaną
Przygotowanie: 1 i 1/2 godziny
Pieczenie: 30 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 16 porcji
CIASTO:
- 15 dag czekolady deserowej (50% kakao)
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- miąższ laski wanilii
- łyżka kakao
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
KREM:
- słoik wiśni w kompocie (330 ml)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru pudru
- torebka budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
- 25 dag serka mascarpone
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
DEKORACJA:
- 10 dag masy marcepanowej
- żółty barwnik spożywczy
- słupki i płatki migdałowe
- 1/2 l śmietany kremówki
- torebka zagęstnika do śmietany
- 2 torebki cukru waniliowego
- 5 łyżek uprażonych płatków migdałowych
- 3 łyżki posiekanych pistacji
- jajeczka cukrowe
Ciasto: czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem, dodać wanilię, przestudzoną czekoladę, obydwie mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić, połączyć z masą. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
Krem: wiśnie odsączyć, sok zachować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną soku. Resztę soku zagotować z łyżką cukru pudru, dodać makę, zagotować. Włożyć wiśnie, zamieszać, ostudzić.
Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z solą i resztą cukru pudru. Dodać proszek budyniowy z mlekiem, mieszając zagotować. Zestawić z ognia, wymieszać z likierem i serkiem.
Jeden krążek biszkoptu włożyć do tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę wiśniową, wyrównać. Wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać, przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
Dekoracja: marcepan zagnieść z barwnikiem, utoczyć po 14 dużych i małych kulek na korpusy i głowy kurczaczków, skleić je parami. Z płatków i słupków migdałowych zrobić skrzydełka i dzióbki.
Śmietanę ubić z zagęstnikiem i cukrem waniliowym, posmarować tort, bok obsypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wierzch udekorować kurczaczkami, jajkami z cukru i posiekanymi pistacjami.