Wiosenne tymbaliki z kurczaka
Galaretka z mięsa drobiowego. Można ją zrobić w jednym kawałku (wtedy podaje się ją pokrojoną w plastry lub ćwiartki) albo w małych naczyniach, na jedną porcję. Do takiej galarety pasuje chrzan ze śmietaną.
- Claudia
Porcja: 212 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 6 porcji:
● sprawiony kurczak
● 3 marchewki
● 3 cebule
● 2 selery
● pietruszka
● liść laurowy
● 3 goździki
● 15 g żelatyny
● zielony groszek konserwowy
● jajka przepiórcze ugotowane na twardo
● natka
● sól
● pieprz
Opłukanego kurczaka i obrane warzywa zalać 2 litrami wody, dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Wywar przecedzić, wymieszać z żelatyną, zagotować. Ostudzony wstawić do
lodówki. Mięso kurczaka oddzielić od kości i razem z marchewką pokroić w kostkę. Na dno małych salaterek wlać trochę tężejącej galarety, włożyć po kilka ziarenek groszku i połówki jajek, wstawić do
lodówki. Gdy galareta zastygnie, włożyć mięso, marchewkę, groszek i natkę. Zalać resztą galarety. Schłodzić.
przygotowanie potraw: Restauracje "U Fukiera" i "Słodki-Słony"
Zobacz inne przepisy Magdy Gessler na Wielkanoc. Zapraszamy na kobieta.pl