Wiosenne babeczki zajączki
Połącz przyjemne z pożytecznym i zaproś dzieci do wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie wiosennych babeczek!
- kobieta.pl
- 1 op. Babeczek Nadzianych owocowo z truskawkami Delecta
- 2 jaja
- 75 ml mleka (1/3 szklanki)
- 75 ml oleju (1/3 szklanki)
- 1 op. serka śmietankowego Philadelphia (125 g)
- 100 g cukru pudru
- 1 op. kolorowych drażetek
- 1 op. pianek marshmallow
- wiórki kokosowe Bakalland
- posypka kakaowa
Nagrzej piekarnik do temp. 180⁰C bez termoobiegu. Wyłóż na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj mleko i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Nadzienie wymieszaj łyżeczką w pojemniczku. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki stołowej ciasta). Wyłóż nadzienie owocowe bezpośrednio z pojemnika na środek każdej babeczki (ok. 0,5 łyżeczki). Przykryj nadzienie pozostałym ciastem. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 17-22 min. do uzyskania złocistego koloru. Serek Philadelphia zmiksuj z cukrem pudrem do gładkiej konsystencji i wysmaruj kremem wierzch schłodzonych babeczek. Następnie obsyp je wiórkami kokosowymi. Aby wykonać uszy zajączków, pianki pokrój w poprzek w 0,5 cm paski. Nosem zajączków będą kulki z pianki. Oczy i usta zaznacz kolorowymi drażetkami, a wąsy posypką o smaku kakaowym.