Wiosenna szynka
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 2 dni
Pieczenie: 2 i 1/2 godziny
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:44
Reklama
Składniki na 12 porcji
Reklama
- około 2 i 1/2 kg szynki lub cielęciny
- 2 łyżki Sosu musztardowego
- szklanka bulionu
- 2 łyżki miodu
- sól
Marynata:
- po szklance oleju i czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki marynaty ziołowej do mięs w proszku
Reklama
Marynata: olej, wino i przyprawę wymieszać. Szynkę natrzeć solą. Zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
Mięso osączyć, ułożyć w natłuszczonej brytfannie, podlać bulionem. Piec 2 godz. w temp. 180°C polewając marynatą, a potem tworzącym się sosem.
Szynkę posmarować sosem musztardowym wymieszanym z miodem, piec jeszcze około 30 minut.
Reklama
Reklama
Reklama