Wiosenna szczawiowa z jajkiem
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: ok. 15 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Porcja: 200 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 12.04.2007, 10:17
Reklama
● 1/2 kg szczawiu
● 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
● 150 ml kwaśnej śmietany
● cebula
● 2 ogórki
● 2 łyżki posiekanego koperku
● 2 jajka ugotowane na twardo
● łyżka cukru
● 4 łyżki soku z cytryny
● sól, pieprz
■ Szczaw opłukać, osuszyć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Bulion drobiowy wlać do garnka, włożyć szczaw i cebulę, wymieszać, gotować około 15 minut.
■ Wsypać cukier, dodać połowę soku z cytryny, zmiksować. Posypać koperkiem, przyprawić solą i pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Wstawić na noc do lodówki.
■ Ogórki zetrzeć na tarce. Jajka drobno pokroić. Zupę zagotować, przyprawić do smaku, posypać jajkami i ogórkami.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama