Wiosenna sałatka
Wielkanocna sałatka według pomysłu pani Bożeny Dykiel - świetna na rodzinne śniadanie. Porcja: 194 kcal Przygotowanie: 20 minut Na 4 porcje
- Claudia
Opublikowano: 25.03.2009, 14:00
Reklama
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka na twardo
- ok. 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- łyżka majonezu
- łyżeczka startego chrzanu
- łyżeczka koperku
- 2 łyżki siekanych ziół (bazylia, melisa, ogórecznik, trybula)
- duża szczypta curry
- sól
- pieprz
Reklama
Rzodkiewki opłukać, odciąć ogonki. Pokroić w kostkę lub paseczki. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
Białka jajek posiekać. Wsypać do miski razem ze szczypiorkiem i rzodkiewkami.
Żółtka utrzeć ze śmietaną. Wymieszać z majonezem, chrzanem, koperkiem i posiekanymi ziołami. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz curry.
Sałatkę polać przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut. Podawać do pasztetu, zimnych mięs, a także jajek na twardo.
Reklama
Przepis według pomysłu pani Bożeny Dykiel
Reklama
Reklama
Reklama