Winegret - najważniejszy z sosów
Ma trzy główne składniki: ocet, dodatki i oliwę. Genialnie prosty, fantastyczny w smaku. Co o nim trzeba wiedzieć?

- Naj
Nazwa pochodzi od słowa vinaigre, czyli ocet; bo kwaśny smaczek jest podstawa tego sosu. Może to być praktycznie każdy ocet: jabłkowy, winny, balsamiczny. Jeśli nie lubisz lub nie tolerujesz octu, możesz użyć soku z cytryny. Drugim ważnym składnikiem są dodatki smakowe. Tu możemy puścić wodze fantazji. Podstawowymi dodatkami jest sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony), a także czosnek i zioła. Winegrety „lubią” bazylię, tymianek, estragon, oregano, które w połączeniu z czosnkiem tworzą bazę ziołowego sosu. Często dodajemy do niego także musztardę, a ponieważ jest ich wiele, może to być twoja ulubiona (francuska, rosyjska, sarepska). Ciekawym dodatkiem jest miód, który łączy się z musztardą i octem w oryginalny, aksamitny, słodko-kwaśny smak.
[adsense]
Do zieleniny, sera lub mięsa
Komponując sos, weź pod uwagę do czego go użyjesz. Jeśli są to same zielone sałaty i warzywa, praktycznie każdy dodatek do bazy się sprawdzi. Do sałat z serami dobrym smakowo dodatkiem będą pokruszone orzechy włoskie. Mięsnej sałatce nieco pikantności doda sos z odrobiną chili lub posiekanej świeżej, ostrej papryczki. Do winegretu możesz także dolać trochę soku owocowego, dodać posiekanych świeżych owoców, startą skórkę z cytryny lub limonki, kapary, oliwki, odrobinę alkoholu.
W jakich proporcjach i kolejności?
Proporcje octu do oliwy powinny wynosić 1:3, czyli np. na 50 ml octu dajemy 150 ml oliwy (lub oleju). Oliwę (lub olej) dodajemy zawsze na końcu. Najlepiej sos winegret zrobić w sporym słoiku z zakrętką: wlewamy ocet, dokładamy dodatki smakowe i na końcu, powoli mieszając, dolewamy olej (oliwę). Zakręcamy i potrząsamy energicznie słoikiem. Warto zrobić od razu więcej sosu; można przechowywać go w lodówce.
- Jeśli lubisz słodkawy smak, dodaj do sosu winegret miód, ale nigdy nie dodawaj cukru
- Nie rozcieńczaj sosu wodą
- Oliwę do sosu dodaj dopiero wówczas, kiedy wszystkie dodatki smakowe całkowicie rozpuszczą się w occie
- Sałaty o delikatnych liściach polej sosem tuż przed podaniem
Polecane
„Na konferencji z pracy spotkałem swoją dziewczynę z liceum. Najważniejsze decyzje podejmowaliśmy w hotelowym łóżku”
Pierwsze wrażenie nie zawsze jest najważniejsze. Uważaj, żeby nie dać się nabrać na efekt aureoli
„W Wigilię nie chodzi tylko o to, by usiąść przy suto zastawionym stole. Najważniejsze, by mieć z kim usiąść”
„Mama zawsze powtarzała, że jestem dla niej najważniejszy. Gdy poznała faceta odstawiła mnie na bok jak meble z PRLu”
„Zaraz wesele, a smród obornika rozniósł się po całej wsi. Ktoś chciał zrujnować najważniejszy dzień w moim życiu”
Najważniejsze zjawiska astrologiczne 2025 roku. Jak przygotować się na to, co wydarzy się na niebie?
Numerologia tygodniowa 27 stycznia-2 lutego 2025. Czas skupić się na tym, co najważniejsze
„Fałszywy przyjaciel zniszczył mi życie. Nigdy mu nie wybaczę, że przez jego gierki straciłem to, co najważniejsze”
Ojciec Pio: cytaty, które skłaniają do refleksji. Jego słowa przypominają o tym, co w życiu najważniejsze
Wskazują na chwile, które były dla ciebie najważniejsze. Sen o zdjęciach pomaga pożegnać przeszłość
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa