Winegret - najważniejszy z sosów
Ma trzy główne składniki: ocet, dodatki i oliwę. Genialnie prosty, fantastyczny w smaku. Co o nim trzeba wiedzieć?
- Naj
Nazwa pochodzi od słowa vinaigre, czyli ocet; bo kwaśny smaczek jest podstawa tego sosu. Może to być praktycznie każdy ocet: jabłkowy, winny, balsamiczny. Jeśli nie lubisz lub nie tolerujesz octu, możesz użyć soku z cytryny. Drugim ważnym składnikiem są dodatki smakowe. Tu możemy puścić wodze fantazji. Podstawowymi dodatkami jest sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony), a także czosnek i zioła. Winegrety „lubią” bazylię, tymianek, estragon, oregano, które w połączeniu z czosnkiem tworzą bazę ziołowego sosu. Często dodajemy do niego także musztardę, a ponieważ jest ich wiele, może to być twoja ulubiona (francuska, rosyjska, sarepska). Ciekawym dodatkiem jest miód, który łączy się z musztardą i octem w oryginalny, aksamitny, słodko-kwaśny smak.
[adsense]
Do zieleniny, sera lub mięsa
Komponując sos, weź pod uwagę do czego go użyjesz. Jeśli są to same zielone sałaty i warzywa, praktycznie każdy dodatek do bazy się sprawdzi. Do sałat z serami dobrym smakowo dodatkiem będą pokruszone orzechy włoskie. Mięsnej sałatce nieco pikantności doda sos z odrobiną chili lub posiekanej świeżej, ostrej papryczki. Do winegretu możesz także dolać trochę soku owocowego, dodać posiekanych świeżych owoców, startą skórkę z cytryny lub limonki, kapary, oliwki, odrobinę alkoholu.
W jakich proporcjach i kolejności?
Proporcje octu do oliwy powinny wynosić 1:3, czyli np. na 50 ml octu dajemy 150 ml oliwy (lub oleju). Oliwę (lub olej) dodajemy zawsze na końcu. Najlepiej sos winegret zrobić w sporym słoiku z zakrętką: wlewamy ocet, dokładamy dodatki smakowe i na końcu, powoli mieszając, dolewamy olej (oliwę). Zakręcamy i potrząsamy energicznie słoikiem. Warto zrobić od razu więcej sosu; można przechowywać go w lodówce.
- Jeśli lubisz słodkawy smak, dodaj do sosu winegret miód, ale nigdy nie dodawaj cukru
- Nie rozcieńczaj sosu wodą
- Oliwę do sosu dodaj dopiero wówczas, kiedy wszystkie dodatki smakowe całkowicie rozpuszczą się w occie
- Sałaty o delikatnych liściach polej sosem tuż przed podaniem