Winegret
Przygotowanie: 5 minut
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 14:20
Reklama
Do sałat zielonych, surówek, gotowanych jarzyn na zimno
Niezastąpiony składnik wielu sałatek. Ważne, by był przygotowany z produktów najlepszego gatunku.
Reklama
Na 1/2 szklanki
- 3 łyżki oleju
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 2 gałązki świeżej natki lub łyżeczka suszonej
- łyżeczka musztardy
- sól, cukier, pieprz
Musztardę wymieszać z olejem. Wlać oliwę z oliwek i ocet winny, dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i cukru.
Natkę opłukać, posiekać. Dodać do sosu, wymieszać.
Reklama
Nasza rada:
do sosu możemy dodać łyżeczkę majonezu lub przecieru pomidorowego, a także szczyptę bazylii, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki, a dla zaostrzenia smaku rozgnieciony ząbek czosnku. Ocet winny możemy zastąpić sokiem z cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama