Reklama

Przepis na barszcz wigilijny na zakwasie

To najbardziej tradycyjna wersja świątecznego barszczu. Wspaniały przepis znalazłyśmy na Instagramie Pysznie czy Przepysznie. Jego podstawą jest przygotowany kilka dni wcześniej buraczany zakwas.

Reklama

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 krojonych grzybów suszonych
  • 1 mały por
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1,2 l wody
  • 300ml zakwasu buraczanego
  • 3/4 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na wywar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Umieścić je w garnku, dodać sól, pieprz, majeranek, grzyby suszone, 2 ząbki czosnku oraz wodę i gotować ok. 1 godziny. Wywar warzywny przecedzić przez gęste sito i postawić ponownie na mały ogień. Dodać przecedzony zakwas z buraków i podgrzewać przez ok. 5 min., nie można dopuścić do zawrzenia zupy. Barszczu z zakwasem nie wolno gotować, bo straci kolor i aromat. W razie potrzeby można doprawić solą, pieprzem i cukrem

Przepis na wigilijny barszczyk w wersji fast

porcja: 195 kcal
przygotowanie: ok. 60 minut
na 6 porcji

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg buraków
  • kwasek cytrynowy
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • por
  • cebula
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • grzybowa kostka bulionowa
  • sok z cytryny
  • sól
  • l pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Buraki obrać, opłukać, pokroić na drobne kawałki lub zetrzeć na tarce. Zalać 5 szklankami wody. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania do wywaru wsypać 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Z pora odciąć piętkę, oczyścić, opłukać. Cebulę obrać, zrumienić nad gazem. Razem z innymi warzywami włożyć do garnka, zalać 4 szklankami wody. Wrzucić listek laurowy, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki soli. Gotować ok. 40 minut. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić do wywaru grzybową kostkę bulionową. Oba wywary przecedzić i połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mocno podgrzać (nie gotować). Barszczyk podawać z solonymi paluszkami lub uszkami z grzybami.

Reklama
Reklama
Reklama