Wigilia w stylu White Plate - Jak zrobić tradycyjne ciasta w zupełnie nowej wersji
ORZECHOWY PIERNIK będzie cię kusić zapachem, ale jeśli chcesz, żeby był idealny, musisz zaczekać, aż ostygnie, zanim wyjmiesz go z formy i podasz na stół.
- Eliza Mórawska, glamour
PIERNIK Z ORZECHAMI I SUSZONYMI WIŚNIAMI
● 2 jajka ● 120 g drobnego cukru ● 250 ml płynnego miodu ● 125 ml stopionego, ostudzonego masła ● 125 ml mocnej kawy ● 280 g mąki pszennej ● po 100 g orzechów włoskich i suszonych wiśni ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● po łyżeczce cynamonu, imbiru w proszku i proszku do pieczenia ● ½ łyżeczki sody oczyszczonej ● 1 ⁄8 łyżeczki utłuczonych goździków
Jajka utrzyj z cukrem. Ciągle ucierając, dodawaj miód, masło i kawę. W drugiej misce połącz mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, imbir, goździki, proszek i sodę. Dodaj do masy i zmiksuj. Wmieszać do ciasta orzechy i wiśnie. Keksówkę o pojemności 0,9 -1 l posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wlej do niej ciasto. Piecz w temp. 180 st. C przez godzinę.
SERNIK Z OWOCAMI JAGODOWYMI
● 800 g wiejskiego twarogu trzykrotnie mielonego ● 5 jaj ● 150 g cukru ● ok. 300 g owoców jagodowych (jagody, jeżyny, borówki, truskawki, maliny, porzeczki) ● płaska łyżka mąki ziemniaczanej ● łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ● ¼ łyżeczki soli Twaróg delikatnie zmiksuj, dodając stopniowo cukier, a następnie wbijając po jednym jajku. Dodaj sól, wanilię, na końcu mąkę. Nie ubijaj masy zbyt długo, tylko do czasu, aż będzie gładka, a składniki dobrze się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, na wierzch wysyp owoce. Wstaw na 45-60 minut do piekar- nika nagrzanego do 180 st. C. Uwaga: masa musi dobrze stężeć, ale w środku ma być nieco luźna (ale nie płynna!). Upieczone ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej na noc) w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik lekko opadnie. Podaj oprószony cukrem pudrem.
KEKS POMARAŃCZOWY
CIASTO: ● 150 g miękkiego masła ● 100-120 g drobnego cukru ● 3 duże jajka● 200 g mąki pszennej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 g rodzynek ● 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
SYROP RUMOWY: ● 50 g cukru ● 60 ml wody ● 2-3 łyżki rumu (ważne, żeby był to prawdziwy rum, a nie zapach rumowy)
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę do keksu (o wymiarach 20×10 cm) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Utrzyj masło z cukrem, podczas ucierania dodawaj co jakiś czas po jednym jajku. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, pokrojoną skórką pomarańczową i rodzynkami. Następnie połącz mąkę z bakaliami z masą maślaną. Ja wszystko miksuję, dzięki czemu skórka pomarańczowa podczas pieczenia rozpuszcza się, nadając ciastu pomarańczowy kolor. Wlej masę do keksówki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut. Kiedy ciasto będzie gorące, wyjmij je z formy i nasącz syropem z rumem. SYROP: podgrzej w garnuszku wodę z cukrem. Po ok. 4 minutach, kiedy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rum i dokładnie wszystko wymieszaj.