Wigilia w stylu White Plate - Jak zrobić tradycyjne ciasta w zupełnie nowej wersji
ORZECHOWY PIERNIK będzie cię kusić zapachem, ale jeśli chcesz, żeby był idealny, musisz zaczekać, aż ostygnie, zanim wyjmiesz go z formy i podasz na stół.

- Eliza Mórawska, glamour
PIERNIK Z ORZECHAMI I SUSZONYMI WIŚNIAMI
● 2 jajka ● 120 g drobnego cukru ● 250 ml płynnego miodu ● 125 ml stopionego, ostudzonego masła ● 125 ml mocnej kawy ● 280 g mąki pszennej ● po 100 g orzechów włoskich i suszonych wiśni ● 2 łyżeczki przyprawy do piernika ● po łyżeczce cynamonu, imbiru w proszku i proszku do pieczenia ● ½ łyżeczki sody oczyszczonej ● 1 ⁄8 łyżeczki utłuczonych goździków
Jajka utrzyj z cukrem. Ciągle ucierając, dodawaj miód, masło i kawę. W drugiej misce połącz mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, imbir, goździki, proszek i sodę. Dodaj do masy i zmiksuj. Wmieszać do ciasta orzechy i wiśnie. Keksówkę o pojemności 0,9 -1 l posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wlej do niej ciasto. Piecz w temp. 180 st. C przez godzinę.
SERNIK Z OWOCAMI JAGODOWYMI
● 800 g wiejskiego twarogu trzykrotnie mielonego ● 5 jaj ● 150 g cukru ● ok. 300 g owoców jagodowych (jagody, jeżyny, borówki, truskawki, maliny, porzeczki) ● płaska łyżka mąki ziemniaczanej ● łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ● ¼ łyżeczki soli Twaróg delikatnie zmiksuj, dodając stopniowo cukier, a następnie wbijając po jednym jajku. Dodaj sól, wanilię, na końcu mąkę. Nie ubijaj masy zbyt długo, tylko do czasu, aż będzie gładka, a składniki dobrze się połączą. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę, na wierzch wysyp owoce. Wstaw na 45-60 minut do piekar- nika nagrzanego do 180 st. C. Uwaga: masa musi dobrze stężeć, ale w środku ma być nieco luźna (ale nie płynna!). Upieczone ciasto zostaw na kilka godzin (najlepiej na noc) w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik lekko opadnie. Podaj oprószony cukrem pudrem.
KEKS POMARAŃCZOWY
CIASTO: ● 150 g miękkiego masła ● 100-120 g drobnego cukru ● 3 duże jajka● 200 g mąki pszennej ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 50 g rodzynek ● 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
SYROP RUMOWY: ● 50 g cukru ● 60 ml wody ● 2-3 łyżki rumu (ważne, żeby był to prawdziwy rum, a nie zapach rumowy)
Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę do keksu (o wymiarach 20×10 cm) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Utrzyj masło z cukrem, podczas ucierania dodawaj co jakiś czas po jednym jajku. Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia, pokrojoną skórką pomarańczową i rodzynkami. Następnie połącz mąkę z bakaliami z masą maślaną. Ja wszystko miksuję, dzięki czemu skórka pomarańczowa podczas pieczenia rozpuszcza się, nadając ciastu pomarańczowy kolor. Wlej masę do keksówki. Wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut. Kiedy ciasto będzie gorące, wyjmij je z formy i nasącz syropem z rumem. SYROP: podgrzej w garnuszku wodę z cukrem. Po ok. 4 minutach, kiedy cukier się rozpuści, zdejmij rondelek z ognia, dodaj rum i dokładnie wszystko wymieszaj.
Polecane
„W Wigilię zaprosiłem do domu obcą kobietę. Świąteczna kolacja ze śniadaniem zaowocowała wspólną starością”
„W tym roku Wigilia trwała pół godziny. Niewiele brakowało, żeby świąteczny stół zmienił się w ring bokserski”
„Tuż przed Świętami znalazłem niespodziankę na wycieraczce. Dzięki niej przeżyłem najlepszą Wigilię w życiu”
W wigilię uważaj na ten 1 drobiazg. Tylko tak unikniesz kłótni przy świątecznym stole
„W Wigilię mój świat się zawalił, a to wszystko przez dziadka. Jedno kłamstwo rozbiło naszą rodzinę”
„Znalazłam w skrzynce kartkę świąteczną od nieznajomego. W tym roku w Wigilię będę miała z kim połamać się opłatkiem”
„W Wigilię nie podzieliłam się opłatkiem z teściową. Zgrywa świętą, ale ja znam jej tajemnicę”
„Nie chciałam iść sama na Wigilię do teściów, bo traktowali mnie jak przybłędę. Czekała mnie niespodzianka”
„W Wigilię nie chodzi tylko o to, by usiąść przy suto zastawionym stole. Najważniejsze, by mieć z kim usiąść”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa