Wieżyczki z pstrągiem
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 330 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 25 dag wędzonego pstrąga
- paczka okrągłych krakersów
- 5 łyżek twarożku naturalnego
- 2 łyżki ubitej śmietany kremówki
- kilka źdźbeł szczypiorku
- łyżka soku z pomarańczy
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Z pstrąga usunąć ości, 20 dag pokroić na małe kawałki. Resztę ryby pokroić w cienkie paseczki i odłożyć do dekoracji. Źdźbła szczypiorku umyć, dobrze otrzepać z wody, pokroić na krótkie odcinki.
Rybę zmiksować w malakserze, skropić sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy. Wymieszać z twarożkiem i ubitą śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Kremem posmarować krakersy, złożyć je po kilka w wieżyczki. Wierzch ozdobić paseczkami wędzonego pstrąga, źdźbłami szczypiorku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
NASZE RADY
Przekąskę przygotujmy na chwilę przed podaniem, ponieważ krakersy przełożone pastą dość szybko zmiękną i nie będą chrupiące. n Pstrąga możemy zastąpić wędzoną makrelą lub łososiem. Krem warto wzbogacić dodatkiem pokrojonej w małą kostkę czerwonej papryki, drobno posiekanej cebulki dymki lub startego na tarce kiszonego ogórka.