Wietnamskie Sajgonki
Kuchnia Azjatycka jest niezwykle popularna na całym świecie. Pod tą nazwą kryją się różnorodne dania Dalekiego Wschodu, pochodzące z kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej oraz hinduskiej.
1 z 4
wietnamskie-sajgonki_1209
Kuchnia Azjatycka jest niezwykle popularna na całym świecie. Pod tą nazwą kryją się różnorodne dania Dalekiego Wschodu, pochodzące z kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej oraz hinduskiej.
Ilość porcji: 4 Przygotowanie: 45 min SKŁADNIKI:
- 5 dag grzybów mun
- 5 dag sparzonego makaronu chińskiego TaoTao
- marchewka
- cebula
- 2 dag pędów bambusa
- 25 dag mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- 25 dag kiełków sojowych
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
- chili Kamis
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- olej do smażenia
2 z 4
1.
Grzyby moczymy 15 min. Następnie gotujemy jeszcze 15 min, osączamy i kroimy w cienkie paski. Przygotowany makaron chiński kroimy na ok. 5-cm pasma. Obraną marchew i cebulę tniemy w cienkie paski. Pędy bambusa osączamy.
3 z 4
2.
Dodajemy mięso mielone, jajko, pokrojone kiełki fasoli oraz grzyby. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym TaoTao i chili Kamis.
4 z 4
3.
Płatki ciasta ryżowego moczymy w gorącej wodzie pojedynczo, aż zmiękną, i zawijamy w nie farsz. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju do osiągnięcia złotobrązowego koloru.