Wieprzownia słodko - kwaśna
Przygotowanie 45 min, kaloryczność 310 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 21.01.2009, 09:48
Reklama
MARYNATA:
Reklama
- białko
- łyżka białego octu winnego
- łyżka wódki
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
SKŁADNIKI:
- 500 g schabu bez kości
- olej
- 3 ząbki czosnku
- łyżka imbiru w proszku
- cebula
- po 1/2 zielonej i czerwonej papryki
- 100 ml soku z pomarańczy
- łyżka płynnego ciemnego miodu
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mąki kukurydzianej
- 100 g ananasa z puszki
- świeży ogórek
- sól
- pieprz
Reklama
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, zalej pokrojony w kostkę schab, odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 min. Mięso razem z marynatą wrzuć na rozgrzany olej, usmaż na jasnozłoty kolor. Wyjmij i osącz na bibule. Na tym samym oleju zrumień przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp imbirem, wymieszaj, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną w piórka cebule i pocięte w kostkę papryki. Mieszając, smaż minutę. Dodaj sok z pomarańczy, miód, koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą. Gotuj, stale mieszając, póki nie zgęstnieje. Dodaj pokrojony w kostkę ananas i plasterki ogórka. Zagotuj, przypraw do smaku, wymieszaj z mięsem.
Reklama
Reklama
Reklama