Reklama

MARYNATA:

Reklama
  • białko
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka wódki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól

SKŁADNIKI:

  • 500 g schabu bez kości
  • olej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka imbiru w proszku
  • cebula
  • po 1/2 zielonej i czerwonej papryki
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • łyżka płynnego ciemnego miodu
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 100 g ananasa z puszki
  • świeży ogórek
  • sól
  • pieprz
Reklama

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, zalej pokrojony w kostkę schab, odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 min. Mięso razem z marynatą wrzuć na rozgrzany olej, usmaż na jasnozłoty kolor. Wyjmij i osącz na bibule. Na tym samym oleju zrumień przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp imbirem, wymieszaj, smaż chwilę. Dodaj pokrojoną w piórka cebule i pocięte w kostkę papryki. Mieszając, smaż minutę. Dodaj sok z pomarańczy, miód, koncentrat pomidorowy oraz mąkę kukurydzianą. Gotuj, stale mieszając, póki nie zgęstnieje. Dodaj pokrojony w kostkę ananas i plasterki ogórka. Zagotuj, przypraw do smaku, wymieszaj z mięsem.

Reklama
Reklama
Reklama