Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • mąka
  • olej
  • czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • cebula
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
Reklama

Łopatke pokrój w duza kostke. Oprósz mąką i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się zarumieni, podlej niedużą ilością wody, przykryj i duś ok. 15 min. Paprykę, pomidory i cebulę pokrój, dodaj do mięsa. Oprósz solą, pieprzem, majerankiem i duś jeszcze 10 min. Podawaj z makaronem, oprószone posiekaną natką pietruszki, z sałatką z kiszonego ogórka i marynowanej papryki.

NASZA RADA: Tak przyrządzona wieprzowinę możesz także zapiec z makaronem. Dodaj do niej wówczas 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj z ugotowanym na półtwardo makaronem, posyp startym żółtym serem i zapiekaj 30 min w temp. 200°C.

Reklama
Reklama
Reklama