Wieprzowina w sosie czosnkowym
Przygotowanie: 25 min
Oczekiwanie: 1 godz
Duszenie: 10 minut
Gotowanie: 30 minut
Porcja: 270 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
- cebula dymka
- łyżka oliwy
- 1/2 szklanki jasnego piwa
- łyżeczka mielonego kminku lub gorczycy
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz ziołowy
SOS:
- główka czosnku
- szklanka bulionu z warzyw
- 1/2 szklanki śmietany
- kawałek sera typu rokpol (ok. 2 dag)
- łyżeczka soku z cytryny
- po 1/2 łyżeczki tymianku, oregano i majeranku
- sól, pieprz
Cebulkę oczyścić, pokroić w kostkę, przecisnąć przez praskę, wrzucić do piwa, dodać oliwę, sól, pieprz, kminek lub gorczycę i wymieszać.
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić w medaliony. Marynatą polać mięso, odstawić do lodówki na godzinę.
Medaliony osączyć z marynaty (płyn zachować). Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć na nim mięso. Przełożyć do rondla, podlać marynatą, przykryć i dusić 10 minut. Mięso wraz z sosem czosnkowym podawać z kopytkami, pyzami lub kaszą gryczaną.
Przygotowanie sosu: bulion zagotować, zdjąć z ognia. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Śmietanę rozetrzeć z serem, sokiem, ziołami, szczyptą pieprzu i soli. Sos lekko podgrzać i podawać.