Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszne danie z orientalną nutką. Dla wielbicieli połączenia mięsa i ryżu!
- kobieta.pl
Opublikowano: 09.04.2013, 07:25
Reklama
Składniki:
Reklama
- 200g wieprzowiny
- 200g ryżu
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- świeży imbir
- olej
- pieprz i sól
- garść orzeszków ziemnych
- pół cytryny
- 4 łyżki wody
- cukier
- sos sojowy
Reklama
Przygotować sos - w miseczce wymieszać wodę, 5 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki cukru i sok z cytryny.
Wieprzowinę pociąć w małe kawałki, obsmarzyć na patelni (na oleju). Dodać cebulę i paprykę pokrojone w paseczki, a także sprasowany czosnek i imbir starty na tarce. Posolić i dodać pieprzu do smaku. Po 10 minutach dodać pociętą w paseczki kapustę pekińską. Cały czas smażyć mieszając. Powoli dolać przygotowany wcześniej sos i jeszcze chwile smażyć na małym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem posypane rozdrobnionymi orzeszkami. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama