Wieniec z kremem kokosowym
Deser tylko dla dorosłych
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 25 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 19.04.2005, 10:49
Reklama
Składniki na 10 porcji
Reklama
- składniki na ciasto ptysiowe
- 10 dag wiórków kokosowych
- 2 szklanki śmietany kremówki
- szklanka mleczka kokosowego
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
- łyżka żelatyny
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kieliszek brandy
Reklama
Przyrządzić ciasto ptysiowe, nałożyć do szprycy, uformować wieniec o śr. 24 cm. Piec 20-25 min w temp. 220°C. Ciasto przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleczko kokosowe zagrzać z wiórkami (łyżkę odłożyć) i wlać do żółtek, stale mieszając. Dodać likier. Śmietanę ubić (łyżkę odłożyć).
Podgrzać żelatynę. Bitą śmietanę i żelatynę delikatnie wymieszać z masą żółtkowo-kokosową.
Czekoladę pokruszyć i stopić w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady wlać brandy i łyżkę śmietany, wymieszać. Wieniec napełnić ostudzonym kremem, przykryć, wierzch polać gorącą czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Reklama
Reklama
Reklama