Wieniec migdałowo-cytrynowy
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 45 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 240 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 8 porcji
- 1 i 1/2 cytryny
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 15 dag mielonych migdałów
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 2-3 herbatniki
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- skórka z cytryny i limonki do dekoracji
Dużą cytrynę dokładnie wyszorować, naciąć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować 45 minut. Ostudzić, obrać, podzielić na cząstki, usunąć pestki, miąższ zmiksować na mus.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać najpierw zmielone migdały z proszkiem, potem mus cytrynowy. Białka ubić ze szczyptą soli, pianę wymieszać łyżką z mieszanką migdałową.
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Formę z kominkiem (o średnicy 22-24 cm) posmarować masłem i posypać startymi herbatnikami. Wlać masę, piec 50 minut temperaturze 180°C.
Z cukru pudru i soku wyciśniętego z 1/2 cytryny utrzeć gęsty lukier. Ciasto wyjąć z formy, wystudzić, polukrować. Ozdobić skórkami cytrusowymi. Do środka można włożyć pisanki.