Wielkanocna baba parzona
Babka i Wielkanoc łączą się ze sobą nierozerwalnie. Oto doskonały przepis na świąteczną babę.
- Naj
● 7 dag drożdży
● 15 dag cukru
● szklanka mleka
● 50 dag mąki
● 10 dag rodzynek
●10 żółtek
● 15 dag masła
● 3 łyżki rumu
● szczypta soli
● gotowa polewa
● płatki migdałowe i skórka pomarańczowa do dekoracji
[adsense]
Pokruszone drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, pozostaw do wyrośnięcia. Połowę mąki zalej pozostałym wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj (aby nie było grudek). Przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Do schłodzonej, ale jeszcze letniej masy dodaj rozczyn, wymieszaj, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz i odsącz. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj do masy, wsyp resztę mąki, wyrób ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od dłoni, dodaj rodzynki, roztopione masło, rum i sól. Ponownie wyrób ciasto. Formę do pieczenia posmaruj masłem i napełnij ciastem do 1/3 wysokości, przykryj ściereczka i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piecz 50-60 min w temp. 1800C. Polej gotową polewą, posyp płatkami i skórką pomarańczową.