Wiejska galareta pachnąca ziołami
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 2 godziny
Oczekiwanie: ok. 5 godzin
Porcja: 349 kcal
- Moje Gotowanie
Na 4-6 porcji
- 1 kg wieprzowiny, np. golonki lub łopatki
- torebka Marynaty ziołowej do mięs KNORR
- duża cebula
- 1/2 selera
- 2 marchewki
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- żelatyna (zgodnie z przepisem na opakowaniu na 1 l wody)
- sól, pieprz
Mięso umyć, włożyć do miski. Marynatę przygotować według przepisu na opakowaniu, zalać mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Mięso dokładnie osączyć z marynaty, opłukać.
Cebulę, seler oraz marchewkę obrać, pokroić w kawałki.
Do garnka wlać 1 i 1/2 l zimnej wody, włożyć mięso, warzywa, listek laurowy i ziele angielskie, gotować na małym ogniu 2 godz.
Mięso i warzywa wyjąć. Mięso pokroić w dość dużą kostkę i włożyć do kamionkowego naczynia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, by spęczniała.
Wywar przecedzić, dodać żelatynę, wymieszać i zalać nim mięso. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia na około 3 godzin.
Supermarynata
Już po 2 godz. nadaje mięsu kruchość, piękny aromat i ciekawy smak. Do kupienia również marynata w wersji pikantnej.