Reklama

Wegetariańskie święta: Przepis na barszcz wigilijny

W pierwszej części cyklu wegetariańskich pomysłów na święta Michała Korkosza - autora bloga Rozkoszny.pl i książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” (wyd. Otwarte), przedstawiamy przepis na wyjątkowy czysty barszcz czerwony.

Reklama
„Gdybym miał wskazać moje ulubione danie wigilijne, to prawdopodobnie byłby to barszcz czerwony. Czysty jak łza, o pełnym smaku buraczanego zakwasu i borowikowego wywaru podkreślającego nadzienie uszek. To najszlachetniejsza polska zupa, która z przyjemnością przyrządzam wszystkim moim zagranicznym gościom – zawsze są zachwyceni, nie mogąc nadziwić się jej złożonego, szaleńczo umamicznego smaku. Sekretem mojego barszczu jest intensywny wywar borowikowy, kilka wędzonych śliwek i porządny zakwas buraczany.

Zobacz też: Piernikowy deser z kaszy jaglanej

Barszcz czerwony czysty z przepisu Michała Korkosza

Składniki na 4 porcje:

KISZONE BURAKI

900 g buraków, obranych i pokrojonych w plastry

4 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka soli

około 3 szklanek (720 ml) wody mineralnej

ZUPA

1,5 litra warzywnego bulionu lub wody

900 g buraków, obranych i przekrojonych na połówki

2 goździki

1 gwiazdka anyżu

3 ziarna ziela angielskiego

1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

3 liście laurowe

30 g suszonych borowików

5 wędzonych śliwek

1 łyżka sosu sojowego

2 szklanki (500 ml) soku z kiszonych buraków

ocet z czerwonego wina

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Zobacz też: 5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki

Czas gotowania: 1,5 godziny

1. Aby przygotować kiszone buraki, umieść je w czystym dużym słoju z zakrętką. Dodaj czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól. Wlej do słoja tyle wody mineralnej, by buraki znalazły się w całości pod jej powierzchnią.

Zobacz też: Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie: 6 pomysłów czym zastąpić mięso

2. Zakręć słój i odstaw w temperaturze pokojowej do czasu, aż na wierzchu pojawi się piana – na około 6 dni. Zdejmij pianę i pozbądź się jej. Przechowuj buraki w lodowce maksymalnie przez kilka tygodni.

3. Aby przygotować zupę, zagotuj bulion warzywny w dużym garnku razem z burakami, goździkami, anyżem, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotuj, aż buraki zmiękną – 1–1. godziny. Przecedź płyn i wyrzuć przyprawy oraz buraki (możesz je zachować do innego dania, np. do sałatki z pieczonych buraków, jabłka i bryndzy).

4. W tym czasie w średnim garnku zalej grzyby i śliwki wodą, wlewając jej tylko tyle, by je przykryć (2–3 szklanki). Gotuj na wolnym ogniu do miękkości, około 30 minut. Wyrzuć grzyby i śliwki lub zachowaj je do innego dania.

5. Dodaj do zupy płyn z gotowania grzybów, sos sojowy i sok z kiszonych buraków. Podgrzej, ale nie zagotowuj płynu, by nie stracił smaku. Dopraw solą,

Zobacz też: Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!

Reklama

Wskazówka: Możesz użyć grzybów z gotowania, by przygotować nadzienie do uszek z borowikami. Kiszone buraki, które ci zostaną, świetnie się sprawdzą w sałatkach, na przykład z rukolą, kozim serem i dressingiem miodowym. Możesz też pokroić je w plastry i dodać jako mocny akcent do kanapek.

Reklama
Reklama
Reklama