Wegetariańskie curry z młodych ziemniaków
Orientalny smak i apetyczny wygląd potrawy to zasługa nie tylko żółtego curry, ale też takich przypraw, jak kumin i kolendra.
- Claudia
Porcja: 228 kcal
Przygotowanie: 70 minut
Na 4 porcje
- 2 cebule
- 3 czerwone chili
- kawałek imbiru (ok. 4 cm)
- łyżka oleju l2 łyżeczki kuminu
- łyżeczka żółtego curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 750 g młodych ziemniaków
- 2 limonki
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200–300 ml bulionu warzywnego
- mały pęczek kolendry
- 300 g zielonego groszku
- sól
- orientalny chleb typu naan, pita
Cebule obrać, drobno posiekać. Chili rozkroić, usunąć pestki, pokroić w drobne kawałki. imbir obrać, zetrzeć na tarce. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć 10–15 minut, aż będzie miękka. Dodać chili, imbir, kumin, curry i kurkumę. Chwilę smażyć. Ziemniaki obrać, umyć. Przeciąć na pół. Skropić sokiem wyciśniętym z jednej limonki. Wrzucić do mieszanki przypraw. Chwilę smażyć.
Wlać jogurt i bulion. Dodać łodygi kolendry. Gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a sos się zredukuje. Dodać zielony groszek i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na końcu danie ewentualnie doprawić solą. Posypać listkami kolendry. Podawać z podzieloną na cząstki pozostałą limonką i azjatyckim chlebkiem.